Twarda woda – czy trzeba ją zmiękczać?

Twarda woda to taka, w której występują rozpuszczone sole wapnia i magnezu, a także w mniejszym stopniu, sole żelaza, manganu czy glinu. Im więcej pierwiastków w wodzie, tym jest ona twardsza. Z jednej strony wapń i magnez są pożądane w wodzie przeznaczonej do picia ze względów zdrowotnych, a z drugiej, zbyt duża ich zawartość może powodować liczne problemy eksploatacyjne czy użytkowe.

Jak sprawdzić twardość wody?

Najbardziej precyzyjne testy twardości wody wykonamy w laboratorium. W przypadku wody wodociągowej, wszystkie informacje znajdziemy zazwyczaj na stronie internetowej przedsiębiorstwa, które wodę nam dostarcza. Możemy także skorzystać z domowych testów, np. kropelkowych. Zanim jednak wykonamy takie kroki, warto samodzielnie przyjrzeć się symptomom, które mogą świadczyć o zbyt dużym stwardnieniu naszej wody. Jak to zrobić? Spójrz, czy przypadkiem mydło, szampon lub płyn do naczyń nie pienią się zbyt słabo? A może masz kłopot z zaparzeniem niektórych rodzajów herbaty, a czasem wydaje ci się, że woda ma gorzkawy posmak? To wszystko świadczy zazwyczaj o zbyt wysokim stężeniu pierwiastków. Warto również zajrzeć do czajnika – jeśli na ściankach urządzenia będzie tworzył się ciemnobrązowy osad z kamienia, najpewniej nasza woda jest zbyt twarda.

Czy można pić twardą wodę?

Jeśli w twoim domu testy na twardą wodę okazały się pozytywne, nie musisz się martwić. Picie takiej wody nie jest uznawane za szkodliwe dla zdrowia – w końcu wapń i magnez to pierwiastki niezbędne w diecie każdego z nas! Więcej szkód może wyrządzić picie wody zdemineralizowanej, która może powodować zaburzenia w procesach metabolicznych. Wskaźnikiem, który informuje o tym, czy woda jest twarda czy miękka, jest tak zwana twardość ogólna, zwana też twardością całkowitą wody. To suma stężenia wszystkich jonów wapnia i magnezu występujących w wodzie w różnych postaciach. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia za dopuszczalną jej wartość uznaje się taką, która mieści się w granicach 60-500 mg CaCO3/dm3. Nawet jeśli twardość ogólna badanej wody jest poniżej minimalnej wartości nie ma konieczności uzdatniania wody pod tym kątem.

Twarda woda a instalacje

O ile twarda woda nie jest szkodliwa dla zdrowia, o tyle może prowadzić do problemów z eksploatacją instalacji i urządzeń. Jest to przede wszystkim związane z jej twardością przemijającą, a więc procesem wytrącania się jonów wapnia w postaci kamienia i osadów pod wpływem podgrzewania i gotowania wody. Im wyższa temperatura, tym te zjawiska zachodzą szybciej. Odkładanie się osadu na ściankach przewodów powoduje zmniejszenie światła przepływu i z czasem może prowadzić do zmniejszenia ich przepustowości. Podczas podgrzewania wody kamień tworzy się również na grzałkach i innych elementach urządzeń, utrudniając wymianę ciepła, a co za tym idzie pogarszając efektywność ich pracy. Warto podkreślić, że na zniszczenie narażone są nie tylko urządzenia grzewcze, ale też wszystkie inne, przez które przepływa woda. W efekcie może to spowodować na przykład zablokowanie wirników pomp, przez które przepływa woda.

Czy warto zmiękczać wodę?

Na to pytanie musimy odpowiedzieć sobie sami. Zwykle warto zmiękczać wodę, by uniknąć zbyt wczesnej eksploatacji urządzeń, kosztownych napraw i wymian instalacji czy po prostu dla własnego komfortu. Warto jednak zaznaczyć, że nie wszystkie instalacje „lubią” bardzo miękką wodę. Dotyczy to przede wszystkim instalacji miedzianych, na które miękka woda może działać zbyt agresywnie.

W Polsce do oceny twardości wody wyraża się w mg węglanu wapnia na litr. Przyjmuje się:

  • poniżej 100 mg CaCO3/dm3 – woda bardzo miękka,
  • od 100 do 200 mg CaCO3/dm3 – woda miękka,
  • pomiędzy 200 a 350 mg CaCO3/dm3 – woda średnio twarda,
  • w granicach 350-550 mg CaCO3/dm3 – woda twarda,
  • powyżej 550 mg CaCO3/dm3 – woda bardzo twarda.
Top